úterý 21. dubna 2015

Čokoládový dort s chilli


Milý deníčku...poslední dobou celkem ujíždím na chilli. A překvapivě i na čokoládě. A nejlepší je vše spojit v jednom. Jako inspiraci jsem si vzala klasický mexický čokoládový dort, ale na můj vkus tam bylo té čokolády málo. A taky to chtělo něčím odlehčit. Abych zaručila vláčnost korpusu a jemnost polevy, použila jsem balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou ( a teď si ještě představte padesátkový americký úsměv správné housewife :). Takhle, na reklamu nevěřím. Nemíním propagovat výrobky, které jsou proti mému přesvědčení (jednou jsem takhle dostala vtipnou nabídku na jistou kořenící směs do polévek plnou éček) a nebo mi prostě nechutnají. Ale tady nemám problém, použivám je prakticky už od uvedení na trh, vyhovují mi jak svou chutí, tak konzistencí. Asi největším překvapením byl ale bílý balsamikový krém s chutí pomeranče a citrónu, který skvěle dotvořil chuť krému z mascarpone. Tenhle čokoládový dort není suchý, je vláčný a přesto hutný. Pálí, hřeje a to vše osvěží krém a jahody s cukrem a kapkou balsamica. Někdy stačí ke štěstí málo...





A jak na to...

Dort na formu 15cm:
300g hladké mouky
150g hnědého cukru
špetka soli
2 vejce
100 g kakaa
3/4 tabulky hořké čokolády
polovina lžičky mletého chilli
lžíce prášku do pečiva
50g másla nebo Hery
150 ml mléka
3 plné lžíce tmavého balzamikového krému 
vrchovatá lžíce skořice
kapka rumu
kapka vanilkového extraktu

Vyšlehám vejce s cukrem. Mouku smíchám s práškem do pečiva, kakaem a solí. Přidám k vyšlehaným vejcím zároveň se zbytkem ingrediencí kromě čokolády. Tu rozpustím ve vodní lázni a přidám až na nakonec. Vše prošlehám na lehce tekuté těsto. Formu na dort si vyložím pečícím papírem, uzavřu a vliji do ní těsto. Peču na 180 °C asi hodinku, zkuste až bude dort hotový uprostřed špejlí, každá trouba peče jinak. Pokud Vám dort na povrchu popraská, není to na škodu, stejně vršek seříznete a ty odkrojky ještě horké sníte :) Po upečeného nechám vytažený z formy vychladnout na mřížce.

Krém:
1 mascarpone
250 ml šlehačky
5 lžic bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem
špetka skořice
kapka vanilkového extraktu

Vše vyšlehám dohromady na hladký krém. 

Seříznu vršek dortu, tak abych jej zarovnala a namažu na něj tlustou vrstvu krému. A nebo mohu dort ještě prokrojit a promazat. Zdobím jahodami a posypu skořicí. Nechám asi hodinku v lednici zatuhnout.

Dort podávám s jahodami rozmačkanými s cukrem a kapkou balzamikového krému, nejlépe tmavého, ať již obyčejného nebo s fíky. Krásně podtrhne chuť.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena